Nový domov v Proseči již slouží seniorům

V Proseči u Pošné v původním zámečku ve kterém po své rekonstrukci již čtvrt století sídlí Domov pro seniory mají nový areál. Kraj Vysočina v roli zřizovatele se rozhodl o rozšíření původních prostor a do nového pavilonu určeného především pro seniory s Alzheimerovou chorobou se již nyní stěhují jeho obyvatelé.

Přízemní stavba s počtem 18 nových pokojů s celkem 33 lůžky je nyní dokončena, zkolaudována a předána do užívání obyvatelům Domova důchodců Proseč. Přístavba nového plně bezbariérového pavilonu nepředstavuje rozšíření kapacity domova, ale rozvolní obsazenost současných zcela zaplněných pokojů v původním domově. Navíc zde vznikla nová jídelna a dvě vzpomínkové trasy s originálními retro prvky, které mají pomoci seniorům se vzpomínáním. Nový přízemní pavilon je citlivě zasazen do svahu zámeckého parku. Konstrukční řešení přístavby vychází z památkově vstřícného řešení nového objektu situovaného do těsného sousedství hlavní budovy - zámku. Součástí projektu jsou dvě nové vzpomínkové trasy. Venkovní má podobu nekonečné smyčky kolem venkovních objektů a její součástí je altán a jezírka, záhony, lavičky, solitérní rostliny, hranice dříví a jiné paměťové prvky. Vzpomínková trasa vnitřní – pro zimní období a jinak nepříznivé počasí – je vybavena otopnými lavicemi a originálními paměťovými prvky např. napodobeninou starší autobusové zastávky a telefonní budky, tedy předměty, které jim budou připomínat jejich dětství a mládí. Jde o projekt zaměřený na vyvolávání vzpomínek, který byl inspirován zahraničními zkušenostmi. Zařízení tak pomáhá lidem vybavovat si vzpomínky na dřívější život a tím se orientovat ve skutečném světě, který je v současné době obklopuje.
Naše práce však předáním novostavby v Proseči nekončí, do nové budovy se aktuálně stěhuje kompletní kapacita obyvatel zámečku, který nyní projde potřebnou rekonstrukcí, až poté se část obyvatel do této budovy vrátí zpět.